Shopping Cart

No products in the cart.

Go to top
About Us

Ce este serigrafia și de ce avem nevoie de ea în viețile noastre?

Serigrafia este de peste 3000 de ani unul dintre răspusurile la nevoia de frumos a speciei noastre. Încă din preistorie omul a simțit nevoia de a decora spațiul din jurul lui cu forme, dovadă fiind picturile din peșteri. Am putea, deci, spune că primul șablon care a existat vreodată este palma, forma ei fiind sursa primelor patternuri.

Originea serigrafiei o găsim în istoria șablonului care reprezintă o bucată de hîrtie sau metal la care se decupează anumite zone sau regiuni pentru a putea obține o formă sau un simbol. Istoricii cred că oamenii primitivi, acum 40mii – 60mii ani, foloseau palmele pentru semnăturile lor. Folosirea șabloanelor apare mai tîrziu la unele personalități istorice importante care-și puneau semnăturile pe documenete speciale. Acest procedeu a fost utilizat de împărații romani, apoi de Carol în Franța. Șablonul se făcea din aur, fildeș, cupru. Primele șabloane au fost confecționate din papirus. 

O definiție generală ar fi că serigrafia este un procedeu de decorare a suprafețelor netede cu cerneală, cu ajutorul unei site pe care se află un șablon. În prezent, serigrafia se realizează industrial, în special atunci când se produc volume mari, tehnologia serigrafică fiind în continuă evoluție. Împrimarea serigrafică se face semi-automat, sitele serigrafice sunt transformate în ”șabloane” printr-un proces tehnologic care permite redarea de detalii extrem de precise și realizarea unor modele complexe în doar câteva minute. Și cernelurile au evoluat și permit aplicații nelimitate cu efecte wow (cerneală care se activează la lumină sau căldură, cerneală care luminează la întuneric, texturi spectaculoase etc.). Din păcate, cele mai multe cerneluri folosite în industria serigrafică sunt neprietenoase cu mediul. 

Serigrafia manuală este o întoarcere la tehnicile mai vechi de realizare a serigrafiei, respectiv aplicarea unui șablon decupat manual pe sita serigrafică. Formele decupate se pot aplica pe o varietate de produse și pot decora suprafețe mari precum perdele sau așternuturi. Poți folosi kiturile de serigrafie manuală Stereohip pentru a decora textile sau hârtie (postere). 

Serigrafia manuală e un proces care necesită răbdare, dar care este foarte distractiv și oferă satisfacția de a crea obiecte noi de la zero sau de a da o nouă viață celor vechi.

Ce ne trenuie pentru serigrafie?

MATERIALE NECESARE

1. Obiectul

Alege produsul pe care vrei să îl imprimi. Poate fi un tricou, un hanorac, o traistă, perdeaua plictisitoare sau un material gol pe care vrei să îl transformi într-o husă de pernă (sau rochie, dacă ești în relații bune cu croitoria).

2. Sita

Sita serigrafică este formată dintr-o ramă pe care este întinsă o pânză specială care controlează cantitatea de cerneală care trece prin ea, în funcție de densitatea ochiurilor de material. Sita Stereohip are o densitate medie, ceea ce permitea realizarea unor detalii fine. Sitele de serigrafie manuală pot fi refolosite de nenumărate ori dacă sunt întreținute corespunzător.

Sitele Stereohip conțin materiale sustenabile și sunt manufacturate local, într-un mic atelier.

3. Șablonul

Kitul de serigrafie manuală cuprinde hârtii speciale pentru realizarea șabloanelor, impermeabile și durabile. După imprimare, poți spăla șabloanele și le poți refolosi. Materialul din care sunt realizate hârtiile Stereohip este 100% reciclabil.

4. Racleta

Este unealta cu care vei putea întinde și presa cerneala pe sită astfel încât  să treacă prin zonele deschise ale șablonului.

5. Cerneala serigrafică

Cerneala Stereohip este non-toxică, pe bază de apă. Este o cerneală mixată de noi, pe care o poți mixa la rândul tău pentru a obține noi culori și efecte.

6. Banda adezivă

Fixarea șablonului pe site să face cu bandă adezivă. Recomandarea noastră este banda adezivă de hârtie cu adeziv din cauciuc natural, ușor de îndepărtat de pe suprafețe și prietenoasă cu mediul.

7. Cutter

Orice cutter își face treaba, important este să fie bine ascuțit. Noi lucrăm ușor cu cuttere înguste, ușor de prins între degete în poziția de scris.

8. Planșeta de tăiere 

Decuparea șabloanelor trebuie făcută pe o suprafață dură și netedă, care să nu devieze cutterul de la traseu. Poți opta pentru o planșetă specială pentru tăiere, o suprafață de sticlă sau oricare altă suprafață pe care ești dispus să o lași pradă zgârieturilor.

9. Un material pufos

Pentru a obține forme uniforme și contururi fine îți recomandăm să acoperi suprafață de lucru cu un material gros și moale, astfel, atunci când apeși pe sită, volumul lui va ajuta la ”umplerea” șablonului.

10. Spatule

Sau orice altceva cu care să amesteci și să distribui cerneala pe sită. Nouă ne place să folosim lingurițe metalice vechi.

11. Uscător

În etapa finală, va trebui să usuci cerneala. Folosește un difuzor de aer cald (un mod mai fancy de a boteza uscătorul de păr), apoi un fier de călcat și hârtie de copt.

Procesul de învățare este ușor și distractiv și atenție, crează dependență! Serigrafia ne ajută să decoram frumos o mulțime de produse și oferă o mulțime de soluții prin versatilitatea sa. 

Cele mai frumoase modele pe care le vei imprima vor fi cele inspirate din universul personal, cele care au o poveste pentru tine și care te vor ajuta să creezi obiecte cu adevărat unice. Dă-ți voie să greșești și nu renunța la un proiect dacă printul nu este perfect ci lasă-l să existe mai departe și să exprime starea ta autentică de atunci când l-ai realizat. 

Cu drag,

Alexandra și Sabina

Fii primul care primește vești și oferte speciale!