Shopping Cart

No products in the cart.

Go to top
About Us

Ce înseamnă sustenabilitate în industria textilelor?

Auzim din ce în ce mai des în jurul nostru acest termen. Marile branduri vorbesc despre sustenabilitate atât în ceea ce privește producția, cât și  pe partea de marketing. Știm că este important în lumea în care trăim, dar ce înseamnă sustenabilitate?

Termenul există și la noi în DEX și spune așa: “Calitate a unei activități antropice de a se desfășura fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul, deci fără a compromite posibilitățile de satisfacere a nevoilor generațiilor următoare. Conferința mondială asupra mediului de la Rio de Janeiro din 1992 a acordat o atenție deosebită acestui concept, care implică stabilirea unui echilibru între creșterea economică și protecția mediului și găsirea de resurse alternative. Când se referă la dezvoltarea economică de ansamblu a unei țări sau regiuni, este de obicei preferat termenul sinonim dezvoltare durabilă.” 

Pe scurt, am putea spune că sustenabilitatea este capacitatea de a exista și de a se dezvolta fără a epuiza resursele naturale pentru viitor, atât pentru planetă, cât și pentru oameni. Există deci și o componentă socială foarte importantă. 

Sustenabilitatea în modă ar trebui să se regăsească în toate etapele și pe toate nivelurile:

  • Design multifuntional: cum sunt gândite croiurile și detaliile pentru ca piesele vestimentare să aibă un ciclu de viață cât mai lung
  • Durabilitatea și calitatea materialelor folosite
  • Folosirea în producție a materialelor reciclate sau prietenoase cu mediul, naturale, care se descompun complet
  • Tehnologii de tratare și vopsire a materialelor prietenoase cu mediul  (certificarea GOTS asigura cel mai înalt standard)
  • Modul în care sunt tăiate și folosite materialele, pentru a apărea pierderi cât mai mici
  • Cum pot fi valorificate chiar și acele pierderi de materiale, pentru a nu fi aruncate direct la gunoi
  • Eficiența folosirii resurselelor naturale în producție
  • Condițiile de muncă și salariile oferite celor ce lucrează în fabrici și realizează produsele
  • Reciclarea produselor vestimentare, de la simpla utilizare a hainelor second hand, la recontextualizarea, reaccesorizarea, transformarea pieselor vintage

Ca în orice domeniu, și în modă sustenabilitate înseamnă în primul rând un consum mai responsabil. Înseamnă să cumpărăm mai puțin și mai bun, articole vestimentare ce vor avea o viață lungă. Cum ar fi să avem câteva articole vestimentare de calitate pe care să le asortam și la birou, și la întâlnirile cu prietenii și la o plimbare lejeră? Folosind inteligent designul și accesoriile, investind în piese durabile și probabil puțin mai scumpe, putem face în acest fel economie de spațiu, detergenți, deșeuri textile și timp. Vom avea haine care ne plac și pe care chiar le vom purta.

Kiturile Stereohip au misiunea de a da o nouă viață textilelor din garderoba și casa ta și te vor ajută în demersul de a fi mai sustenabil. Ai o perdea care ți se pare plictisitoare și vrei să îi dai un nou vibe bucătăriei? Vrei să schimbi ceva la pernele uni de pe canapea? Ți-ai agățat tricoul preferat și ai vrea să găsești soluții că să îl mai poți purta? Noi îți livrăm material pentru a crea produse unice, adăugând suflet și imaginație.

Cu drag,

Alexandra și Sabina

Fii primul care primește vești și oferte speciale!